aanderssonfelicia.blogg.se
Felicia Andersson

The hobbit

Biodags med far och lillebror!
Som jag har sett fram emot detta.


juuuuul

Hejhåå, har varit borta ett tag från bloggandet men nu ska jag försöka göra comeback! Jag har, som många andra, firat jul och umgåtts med släkten och familjen samt käkat vääääldigt mycket på senaste tiden. Det är väl det julen handlar om, delvis iallafall? Att umgås med sina nära och kära och liksom dela gemenskap tillsammans, vilket är så fint! Jesus har ju även han en betydande roll under julen för kristna.. Jag har alltså varit i kyrkan lite oxå. :) Alltihop har iallafall varit mysigt och bra!
Nu är det en vecka kvar på lovet. Vad ska ni hitta på? :)
 

new day

godmorgon folket! Nu bär det av med kusin vitamin mot julhandling. Jag hoppas kunna få tag i de sista julklapparna idag eftersom det inte är många dagar kvar innan det det smäller, hihi! Ska käka gott idag med, kinamat tror jag minsann, mumma. :)
 

godnatt.


dag 4 – Mina mål/drömmar/önskningar

 
Jag har ett övervägande mål i livet som jag strävar efter, (observera) har låååångt kvar innan jag når det helt och hållet, och det är att jag ska vara lycklig, känna fullbordad lycka och glädje helt enkelt. Och det hänger inte bara på vilka val jag gör, vilka människor jag har omkring mig eller vart jag väljer att leva. Jag menar istället att det främst handlar om att jag ska vara lycklig med mig själv, för hur ska jag annars stå ut ett helt liv i min kropp och med min själ?
Jag tror att alla kan behöva tänka igenom sin situation och känna efter om man mår bra inombords och nte bara utombords. Att känna efter om man är lycklig eller inte menar jag.

Nu har jag varit lite filosofisk, men ärlig iallafall ;) .. förutom den filosofiska tanken här ovan så kan jag inte säga att jag har något speciellt mål. Önkskningar har vi alla, en av mina sådana skulle kunna tänkas vara att bo utomlands med min framtida man eller kanske med min/mina bästa vänner i något strandhus och bara ta dagarna som de kommer med chill och sol för en tid. Det vore inte dumt. Fast jag skulle gärna vara med om något häftigt också, något äventyrligt liksom!
 
...
 
Det är bra att drömma och det är viktigt att ha mål att sträva efter och om ens önskningar också går i uppfyllelse har man verkligen tur!
 
 

JULLOOOOOOOOV

juuuuuullov juuuuullov, av med läxorna! juuuuullov juuuuulloooov, på med pjäxorna! JUUUUUULLOOOOOV JUUUULLOOOOOV, KUL KUL KUL OSV.....
 
 
 
Detta beskriver mina känslor nu ikväll när lovet precis tagit sin början. WIIHOO

mysteriet på greveholm

Hej och hallå alla söta!
Vad tycker ni om årets julkalender? Själv följer jag den varje dag, förutom då jag inte hinner men då kollar jag ändå på svtplay sen liksom :D hihi, det har liksom blivit som en tradition att följa den, även om det tycks bli barnsligare för varje år som går.. eller så kan det ju bero på att jag blir äldre och äldre med tiden, höhö. :) Min favorit-julkalender är dieselråttor & sjömansmöss, julens hjältar och den förra mysteriet på greveholm! Det här med att titta på julkalendern ger iallafall en enorm julkänsla för mig!
 

 
kramis!

dag 3 – Innehållet i min väska.

Ojoj! Höll på att glömma bort min dagliga lilla skrivuppgift men här kommer den!
I min väska till skolan har jag, förutom skolsaker, en liten rosa hårborste, parfym, hörlurar till mobilen, verkstadsnyckeln och min plånbok. Kan även finnas tuggummi i den väskan ibland. I min handväska har jag också en liten hårborste, fast en lila som är ännu mindre än min rosa (haha wtf?), parfym, plånbok, hörlurar, läppbalsam, mascara ibland, nässpray och ibland nåt gott att mumsa på.
 

slumdog millionaire

Slumdog Millionaire

 Danny Boyle och Loveleen Tandan är regissörerna bakom filmen om den lille indiske pojken från slummen som tävlar och vinner i ”who wants to be a millionaire”. Frågan alla ställer sig är hur han kan vinna? Hur kan killen utan utbildning, fattiglappen, killen från slummen vinna 10 miljoner rupier?

 

Filmen tar sin början drastiskt med tortyr av en ung grabb, Jamal Malik – huvudpersonen. Det är polisen som torterar honom, de kräver att han ska berätta hur han fuskade till sig sina 10 miljoner rupier.

 Jamal säger som det är, att han inte har fuskat och sedan berättar han sin livshistoria för poliserna i hopp om att de ska tro honom.

 

Livet börjar tragiskt för Jamal, vid tidig ålder mördas modern av någon indisk vapenutrustad grupp människor som plundrar hela byn, slumområdet, i Bombay där han bor. Jamal och hans äldre broder Salim flyr därifrån i rädsla och chocktillstånd. Natten faller och det regnar. Syskonen finner en container där de kan vara skyddade mot regnet och natten.

De märker att de blivit förföljda av en liten flicka när de flytt sin väg från Bombay. Flickan fryser utanför i regnet så de erbjuder henne plats i containern och det är här en ny viktig person i filmen kommer in i bilden. Flickan heter Latika och hon har också förlorat sina föräldrar.

 

Salim, Jamal och Latika blir en liten trio som bara är barn men tvingas klara sig själva. De söker sig tillbaka till slummen men hamnar tillslut i händerna på en poet som tar hand om föräldralösa barn. Problemet är bara att mannen lär barnen, och tvingar dem, att tigga för att tjäna pengar åt honom.

 Det går så långt att mannen till och med plockar ut ögon på barnen för att tiggandet ska tjänas på ytterligare om barnen är blinda.

Salim inser detta, varnar sin broder och Latika, vilka sedan flyr undan det hemska ödet. Tyvärr lyckas inte Latika komma undan utan hon blir fast hos mannen. Nu är det bara Salim och Jamal igen.

 

Syskonen försöker försörja sig på olika sätt samtidigt som de växer och blir allt äldre.

 

Hela tiden saknar Jamal Latika. Han är fast besluten att söka upp henne och det gör han när han blivit äldre. De får vara med varandra under en kort tid innan de skiljs åt igen. Den här gången är det Salim som försvinner med Latika ur Jamals liv, mot hennes vilja, och Jamal lämnas ensam kvar.

 När han tillslut får tag i sin bror igen och får veta vart Latika finns så kommer han också, av en ren slump, in till programmet ”who wants to be a millionaire” och går så långt att han vinner en massa pengar. När han sedan har finalfrågan för 10 miljoner rupier kvar blir han anklagad för fusk och det är här filmen inleds med tortyren på polisstationen.

 Hur ska det gå för honom, kommer han att bli utsläppt och få chansen att bli vinnare av 10 mijoner rupier? Och kommer han lyckas hitta Latika och ta henne med sig, en gång för alla?

 

Jamal är huvudpersonen i filmen. Han är en mycket varm och god person. Han är målmedveten och mycket modig i sin ständiga kamp om överlevnad och sökandet efter sin förlorade kärlek.

 Salim är äldst och känner ansvar för Jamal, samtidigt som han tycker om att styra och vara boss. Salim har inte samma förståelse och medömkan som Jamal, vilker leder honom fel flera gånger i filmen.

Innerst inne vet han om att han gör fel men han vägrar erkänna det för sig själv.

 Latika är även hon god och omtänksam. Hon är inte lika modig som killarna och hon blir hela tiden styrd över som om hon vore någons djur eller ägodel.

 

Skaparna bakom ”Slumdog Millionaire” har lyckats nå ut till sina tittare, enligt min mening. Allt är mycket bra och skickligt upplagt med tillbaka-blickar på Jamals liv genom hela filmen samtidigt som han står inför sin stora fråga som kan skänka honom pengar och rikedom. Samtidigt som han dessutom åter har hittat sin försvunna kärlek och han är fast besluten om att inte låta henne försvinna igen.

Miljön och omgivningen där filmen utspelas är mycket bra vald även den. Det smutsiga livet i slummen med den ständigt dammiga luften och solen som ligger på dagarna ut. Regnet och mörkret som kommer med rädslan och ensamheten efter moderns död. Vacker men sorglig indisk musik i gentemot glada toner i dur efter sorgen då solskenet och hoppet väcks inombords. Allt är väl anpassat.

 

Budskapet i den här filmen har att göra med två saker. För det första – hur ser vi på människor från olika förhållanden? Alltför ofta målar vi upp en bild och tror oss veta det mesta utifrån den bilden. Liksom i filmen där Jamal anklagas för fusk endast för att han kommer från slummen och vi har själva bildat en uppfattning om honom då, utan att veta vad han gått igenom i livet eller vilka erfarenheter han har.

För det andra så handlar filmens budskap om hopp. Alla tre huvudpersoner har haft mycket svåra uppväxter men ändå ger de inte upp i första hand. De kämpar in i det sista. Kanske gör de det just för att de levt under pissiga förhållanden så pass länge att det inte går att få det sämre? De hoppas helt enkelt på något bättre, de hoppas på förändring och hoppet håller modet uppe hos var och en.

Filmens budskap och filmens upplägg gör att den verkligen går hem hos mig. Jag blir berörd av alla syner och händelser. För mig är det viktigt att bli just berörd av en film. Jag hoppas att det var fler åskådare som blev berörda efter att ha sett ”Slumdog Millionaire”.

MYYYYCKET BRA FILM.


jag erkänner!

Okej, jag måste erkänna att jag faktiskt tycker om snön också. Den kan vara både kul och vacker. Jag är alltså inte bara emot den, men slasket hatar jag faktiskt.

vad hände med den vackra vintern?

Usch vad jag hatar slaskblasket i Sveriges nuvarande vintertid. Det är ju bara blött och tråkigt överallt vart man än går. Jag hoppas verkligen att det blir bättre nu till julafton och jullovet. Jag säger som Alexandra sa tidigare idag, "hellre snö än tö" !!
Jag längtar mig iväg till varmare länder nu.. men det kommer senare, först är det jul, jullov och nyår som står på schemat!
 
Thailand i december.
 
Sverige i december.
 
Ja, det är ju inte så svårt att längta sig bort. Ni ser ju själva.

fiiiiilm

Jag äääälskar film. Älskar att kolla på film och komma in i de underbara världar som bara filmer kan erbjuda. Så nu tänkte jag tipsa er om en film jag såg i skolan som hette "Slumdog Millionaire" för den var riktigt bra. Den hade ett jättefint budskap och var verkligen tänkvärd. Jag skrev en recension på den filmen som kommer komma upp senare ikväll --> läs den recensionen om du är intresserad av att se filmen. Eller så läser du den bara för att du vill!
Jag har dock inte fått nåt betyg på den ännu, jag skickade in den till min lärare idag, så jag kan inte lova att det är den bästa recension ni läst men den duger nog. :)
 
 
 
 

sunday bloody sunday

Halluuu och godmorgon. Idag är det söndag, äckelpäckel dagen innan skolvecka igen. MEN det finns egentligeninte så mycket att klaga på just inför denna vecka nu när jullovet närmar sig med raketfart!! JAG LÄNGTAR GALET.
 

stämmer det där? - ingen aning.

Vad gör man när i princip alla val och ställningstaganden man gör i livet, resulterar till något dåligt? Ska man bara gå vidare, eller försöka reda ut saker och ting? Ska man prioritera, och förlora något för att istället vinna det andra, eller kan man forstätta i samma stil men kanske ändra på sig själv för att rädda situationen?
 
 

Lördag idag, städdag, pluggdag, ta hand om hus-hund-och-lillasysterdag, segdag..
Jag hoppas att kvällen blir bättre helt enkelt, en bra film med bra sällskap och gott på bordet kanske inte vore så dumt till exempel.
 
 

dag 2 – En person jag vill träffa just nu

Jag skulle kunna tänka mig att träffa typ Justin Bieber för en dag, och liksom fått tid till att umgås bara han och jag så att jag kan ställa frågor och på något vis försöka förstå hur en kändis som honom lever. Det vore både häftigt och intressant!
 
 

dag 1 - fem fakta om mig. (kunde inte komma på tio)

Tänkte försöka komma på fakta som jag inte nämnt på bloggen tidigare, som förhoppningvis kan ses som npgot nytt om mig för er läsare!
 
1. Jag funderar på att arbeta som författare eller kanske sitta med i eu-parlamentet i framtiden när jag bli vuxen och tar steget in i arbetslivet.
2. Jag är farligt beroende av min mobiltelefon äveralt där jag går, enligt min synvinkel iallafall. Sedan finns det ju alltid de som är värre!
3. Jag har väldigt lätt för att bli påverkad av de människor jag umgås med regelbundet, vilket kan vara både positivt och negativt.
4. Något jag verkligen inte tycker om med mig själv är att jag jättelätt kan bli svartsjuk av olika anledningar, d.v.s. om det är någon som står mig nära som det handlar om.
5. Jag har på senaste tiden lyckats skapa en fobi hos mig själv för hajar som började med ren nyfikenhet kring dessa läskiga varelser. Hur ska det gå i Thailand nu liksom med alla dopp i havet och båtturer?
 
 

nu kör även jag med en sådan här sak...

Eftersom jag inte har så mycket att skriva om just nu.
 
1 - Tio fakta om mig. :
2 – En person jag vill träffa just nu. :
3 – Innehållet i min väska.
4 – Mina mål/drömmar/önskningar.
5 – En låt som får mig att gråta.
6 – Typ av killar jag faller för.
7 – Vad jag skulle göra om jag fick 1 miljon.
8 – En dålig vana jag önskar att jag inte hade.
9 – Bild på mig och min bästa vän.
10 – En bild på mig idag och vad jag hade på mig.
11 – Någonting jag oroar mig för.
12 – En bild på ett ställe jag vart på.
13 – En bild på mig själv för ett år sen.
14 – Någonting jag ångrar.
15 – Min favorit årstid och varför.
16 – En person jag vill byta liv med för en dag – och varför.
17 – Vad jag åt idag.
18 – En bild på det jag köpte senast.
19 – Min favorit film.
20 – En bild på mig med en annan hårfärg än den jag har nu.
21 – Min reaktion när jag ser mig själv i spegeln.
22 – Någonting jag vill ha mer än nåt annat just nu.

ikväll är en bra kväll

Heeeeeeejsan. Ikväll är jag hos tjejan på bilden nedanför och mår grrrrrrrreat. Älskar min Malin supermycket. Känner att det var oerhört länge sedan vi fick tid att snacka om allt och alla och bara liksom umgås såhär som ikväll. Det hinns knappt med nuförtiden:(  Men ikväll är det vi mot världen iallafall - ska sova här inatt med så helgen börjar bra! 
 

Sömnig

Jag har så himlans svårt att somna ibland, vissa kvällar liksom. Ibland har dessa sömnlösa nätter en förklaring till fenomenet men oftast är det liksom bara svårt. Helt utan anledning. ;( ikväll är en svårt-att-somna-men-jag-är-trött-kväll. Snälla söta John Blund, i need you! .... Tur att jag har Subway surfers och killarna här nedanför en såna här kvällar. Vet att det är många som är emot one direction men det är inte jag iallafall. :) vissa av deras låtar är riktigt fina, texterna liksom talar till en. Sånt gillar jag!


Vore så mycket bättre med sådana knappar!


Morgonmörker

Godmorgon:) vaknade ganska tidigt idag så jag har hunnit duscha nu på morgonen. Skönt! Det är så jobbigt att gå upp ur sängen på morgnarna nu för tiden när det är så mörkt och ingen sol som tittar fram, men upp ska man så det är bara att tvinga sig själv helt enkelt.
Snart är det dax för skolaaaa as usual. Men jag vill önska er alla en fin dag där ute! Kramar till er!

 


Vinter

Nu är det snö och iskallt varenda morgon så nu är det vinter på riktigt. Mysigt värre!! Jag älskar vintern. Mysigt mörkt och snön är så fin i solljuset och allt är bara allmänt mysigt. Iallafall såhär innan jul!
Jag längtar efter julen och jullov nu, sjukligt mycket! :o men vad ska man önska sig i julklapp?


Varför är vi så fula? Orkar inte med oss själva.


Kalmär

Åker iväg ett par timmar med finaste vännen och hoppas på att komma hem med lite nytt till garderoben, hihi!
Förresten hoppas ni lagt märke till hur otroligt vackert det är ute med snön och den härliga solen. Underbart! Fast sjukligt kallt tyvärr. Ha en bra lördag!